لوگو دکتر زخم
اقدامات مناسب در درمان زخم عمیق

درمان زخم عمیق با روش مناسب

معمولا زمانی که در بدن زخمی ایجاد می شود می تواند فرد را دچار دلهره و نگرانی کند، ولی اگر این زخم عمیق تر باشد نگرانی و ترس چند برابری را به همراه خواهد داشت از همه مهم تر این نوع زخم ها از درد بسیار زیادی برخوردار هستند و روند درمانی آن ها نیز در مقایسه با سایر زخم ها کمی پیچیده تر خواهد بود، ما در این مقاله به بررسی این نوع زخم و مراحل روند بهبودی و بسیاری از موارد مرتبط با آن صحبت خواهیم کرد.

درمان زخم عمیق

چه زمانی یک زخم در بدن عمیق تلقی می‌شود؟

به‌صورت کلی زخم‌ها در اثر اتفاقات متفاوتی نظیر جراحت یا تصادف به وجود می‌آیند. آسیب‌های سطحی معمولا روی لایه‌های بالایی پوست به وجود می‌آیند و عواقب زیادی را در پی نخواهند داشت. در مقابل، زخم‌های عمیق کاملا متفاوت ‌تر هستند و می‌توانند روی ارگان‌های مختلفی تاثیر بگذارند. در حالت کلی، یک زخم عمیق می‌تواند روی موارد زیر تاثیر بگذارد:

  • رباط‌ها
  • ماهیچه‌ها
  • اعصاب
  • رگ‌های خونی
  • تاندون‌ها
  • استخوان‌ها

هنگامی که یک گلوله به بدن شما اصابت می‌کند، زخم آن عمیق خواهد بود که بسته به محل اصابت آن می‌تواند اعضای بدن را درگیر کند یا این که اگر یکی از عروق اصلی را پاره کند، در چندین ساعت با توجه به خونریزی زیاد منجر به مرگ فرد خواهد شد. مهم‌ترین نکته در مواجه با زخم عمیق متوقف کردن خونریزی و جلوگیری از ورود میکروب به آن‌ها است.

آیا تا به حال ایجاد زخم در پوست خود را تجربه کرده‌اید؟

قطعا همه افراد حداقل یکبار در طول عمر خود با زخم‌ها مواجه شده‌اند. زخم‌ها می‌توانند سطحی یا عمیق باشند و بسته به نوع آن‌ها روند بهبودی نیز متفاوت تر خواهد بود. بهبودی زخم‌ها معمولا شامل چند مرحله است که طی مدت طولانی رخ می‌دهد.

وقتی که بدن در برابر آسیب‌ها پاسخ می‌دهد، زخم‌ها و آسیب‌ها شروع به بهبود یافتن می‌کنند. معمولا زخم‌هایی که عمیق هستند، به‌خودی‌خود بهبود نمی‌یابند و برخی از مراقبت­ها و در صورت لزوم جراحی برای درمان زخم عمیق لازم خواهد بود.

ویدیو های رضایت مندی از درمان انواع زخم را در کانال آپارات کلینیک دکتر زخم مشاهده نمایید.

در مواجهه با زخم عمیق چه اقداماتی باید انجام شود؟

اگر حادثه‌ای برای شما یا اطرافیانتان رخ داد، می‌توانید از یک سری اقدامات اولیه برای جلوگیری از ایجاد عفونت در زخم استفاده کنید. این اقدامات به شرح زیر هستند:

ابتدا زخم را فشار دهید

برای بند آوردن خونریزی و درمان زخم عمیق واجب است که با یک پارچه محل زخم را فشار دهید. چند دقیقه این پارچه را نگه دارید تا خونریزی بند بیاید. دقت کنید که پارچه تمیز باشد و چرا که می تواند منجر به ایجاد عفونت شود.

نکته: این روند را در یک مرحله طی کنید و برای چک کردن بند آمدن خونریزی به هیچ وجه پارچه را برندارید.

تمیز کردن زخم

زمانی که خونریزی بند آمد، باید نسبت به تمیز کردن زخم اقدام کنید. در این مرحله به محلول آب نمک یا آب لوله کشی نیاز خواهید داشت و به‌آرامی و با دقت زخم را تمیز کنید تا برای پانسمان آماده شود.

پانسمان کردن زخم

این مرحله بسیار مهم است، زیرا شما باید چندین کار را به ترتیب انجام دهید. برای کمک به عفونت نکردن زخم و درمان زخم عمیق می‌توانید از پمادی به نام نئوسپورین استفاده کنید تا احتمال بروز عفونت را کاهش دهید. سپس باید با بتادین و گاز استریل محل زخم را ضدعفونی کنید. بعد از آن هم کل محل زخم را پانسمان کنید تا هیچ احتمالی برای ورود میکروب‌ها باقی نماند.

بخیه زدن

گاهی اوقات زخم به‌قدری عمیق است که احتمال پانسمان کردن آن وجود ندارد، در این مواقع ابتدا باید آن را بخیه زد و سپس به پانسمان کردن اقدام کرد.

توجه داشته باید این اقدامات حتما باید در بهترین کلینیک درمان زخم انجام داده شوند.

تغذیه مناسب در درمان زخم عمیق

توجه داشته باشید که علاوه بر انجام اقدامات درمانی مناسب برای این زخم لازم است تا حتما از یک تغذیه منساب نیز پیروی نماید که از مهم ترین ان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از ویتامین می تواند بسیار کمک کننده باشند. به عنوان مثال ویتامین C خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و به درمان زخم بسیار کمک می کند. یا مصرف ویتامین A به تولید گوبول سفید و جلوگیری از ایجاد عفونت در اطراف زخم کمک می کند.
  • مصرف سبزیجات به ویژه آن هایی که برگ سبز دارند بسیار مفید هستند.
  • حتما از پروتئین ها استفاده نمایید.
تغذیه مناسب در درمان زخم عمیق

تاثیر ایجاد عفونت در روند درمان زخم عمیق

در مواقعی رسیدگی به زخم عمیق دشوار بوده و ممکن است نتوانید آن را در زمان مناسب بخیه بزنید احتمال ایجاد عفونت زخم چند برابر خواهد شد.

اما از کجا باید فهمید که زخم عفونت کرده است؟

معمولا نشانه‌هایی وجود دارد که از طریق آن‌ها می‌توانید عفونت را تشخیص دهید. اگر در اطراف زخم قرمزی و تورم دیدید، ممکن است زخم دچار عفونت شده باشد. همچنین اگر ترشحات چرکی از زخم بیرون می‌آید و فرد از درد غیرقابل‌تحمل رنج می‌برد، به‌احتمال خیلی زیاد در زخم عفونت به وجود آمده است.  

بوی بد و بالا رفتن درجه حرارت بدن از دیگر علائمی هستند که خبر از عفونت می‌دهند. برخی از افراد مانند افراد مبتلا به دیابت و بیماری‌های مربوط به سیستم ایمنی،  بیشتر از سایرین در معرض بروز عفونت هستند. اگر حس کردید که هر یک از علائم نشان دهنده عفونت زخم عمیق را داشتید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نماید. اگر می خواهید تا در مورد زخم عفونی بیشتر بدانید حتما این مقاله از سایت ما را مطالعه کنید.

سوالات متداول

کلام پایانی

ایجاد شدن زخم‌های عمیق در بدن بسیار مهم است و اگر به‌موقع اقدامی برای درمان زخم عمیق انجام نشود، می‌تواند منجر به بروز مشکلات متعددی شود. قانقاریا، قطع عضو، آسیب عصبی و عفونی شدن از جمله اتفاقاتی هستند که می‌توانند در مواجهه با زخم عمیق به وجود بیایند. مهم‌ترین امر در این موقعیت، اقدام به‌موقع و پانسمان کردن زخم تا زمان دریافت کمک پزشک خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط