سالمندانی که توانایی حرکت دادن خود را ندارند به دلیل عدم تحرکت به بیماری زخم بستر مبتلا می شوند، یکی از علت های ایجاد زخم بستر در سالمندان در واقع قرارگیری در وضعیت نامناسب و عدم رعایت مراقبت های لازم از پوست است که درمان آن به میزان زخم و نوع آن بستگی دارد. اگر می خواهید تا در خصوص این موضوع اطلاعات بیشتری کسب کنید تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید.
راه های درمان زخم بستر در سالمندان
از جمله راه های درمان زخم بستر در سالمندان به شرح زیر می باشد:
✳️ پاکسازی زخم
به منظور پاکسازی زخم لازم است تا حتما پانسمان استفاده شده تعویض شود از همه مهم تر توجه داشته باشید که به هیچ عنوان از دارو های ضد عفونی کننده مثل بتادین برای پاکسازی استفاده نکنید.
✳️ تغذیه مناسب
داشتن یک تغذیه مناسب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است در صورتی که فرد سالمند نتواند مواد غذایی را از راه دهان بخورد می بایست تغذیه با سایر روش ها یعنی تزریق انجام داده شود.
✳️ جداکردن بافت نکروز
تا زمانی که بافت گرانولاسیون را می توان مشاهده کرد لازم است تا حتما جداسازی بافت نکروز انجام داده شود.
نکته ای که باید در خصوص این موضوع توجه داشته باشید این است که این جداسازی به استثنای زخم های پاشنه و یا زخم ها خشک است.
✳️ کم تر کردن فشار از روی زخم
به منظور درمان لازم است تا حتما فشار را از روش زخم کمتر کرد حال زمانی که حرکت دادن توسط خود فرد غیر ممکن یا سخت باشد دستگاه های کاهش دهنده فشار دینامیک می تواند گزینه بسیار مناسبی برای این افراد محسوب شود.
✳️ استفاده از سطوح کمکی
بهتر است تا از تشک، تخت یا بالش های مخصوصی برای این گونه افراد استفاده شود تا از پوست آسیب دیده بتوان محافظت کند.
✳️ جراحی
در صورتی که زخم بستر در سالمندان خیلی بزرگ باشد که سایر روش های درمانی پاسخگو نبود نیاز به انجام جراحی برای درمان است، از جمله روش های درمان با جراحی شامل استفاده از پدهای عضلانی، پوستی و سایر بافت ها بع منظور پوشیدن زخم و استخوان می باشد.
آیا از ایجاد زخم بستر در سالمندان می توان جلوگیری کرد؟
از جمله راه های پیشگیری از ایجاد زخم بستر در افراد مسن به شرح زیر می باشد:
- بهتر است تا حتما هر دو ساعت یکبار موقعیت بیمار را عوض کنید.
- از کشیدن فرد سالمند در جای خود به شدت جلوگیری کنید.
- بهتر است تا زخم ایجاد شده را حتما با روغن زیتون ماساژ دهید.
- روزانه حتما مراقبت های پوستی لازم را انجام دهید.
- لازم است تا حتما از وعده های غذایی حاوی ویتامین و پروتئین مصرف شود.
- حتما پوست بیمار را نرم و لطیف نگه دارید استفاده از لسیون و کرم های نرم کننده می تواند بسیار مناسب باشد.
- لباس بیمار به هیچ عنوان چروک نشود چرا که این موضوع خونرسانی به پوست را کاهش می دهد.
مشکلات ناشی از زخم بستر در سالمندان
ایجاد زخم بستر در افراد سن بالا می تواند عوارض و خطرات بسیار زیادی را به همراه داشته باشد که از مهم ترین آن ها به شرح زیر می باشد:
- عدم درمان زخم بستر در سالمندان می تواند منجر به ایجاد سرطان شود.
- می تواند منجر به قرمز شدن و ورم پوست شود.
- در موارد خیلی نادری زخم بستر بیماری سپیسیس را در بیمار به وجود می آورد.
- در صورتی که زخم عفونی شود و به موقع درمان نشود این عفونت به استخوان و مفاصل بدن منتقل می شود که در نهایت منجر به ایجاد اختلالاتی در عملکرد آن ها می شود.
با توجه به تمامی موارد گفته شده در خصوص عوارض و خطرات زخم بستر در سالمندان بهتر است تا هر چه سریع تر اقدامات درمانی مناسب در بهترین کلینیک درمان زخم انجام داده شود.
سوالات متداول
اگر زخم ها از نوع فشاری باشد ممکن است برای مدت 3 روز تا 2 سال زمان ببرد، علاوه بر آن توجه داشته باشید که نوع روش درمانی نیز بستگی به مدت زمان ایجاد آن و اینکه در چه مرحله ای قرار داد بستگی دارد.
بله بهتر است تا حتما زخم بستر حتما پوشیده شود تا از ایجاد هر گونه عفونتی از آن محافظت شود از همه مهم تر این موضوع در درمان هر چه سریع تر زخم ها می تواند بسیار موثر باشد.
عدم درمان به موقع زخم بستر در سالمندان منجر به عفونی شدن زخم خواهد شد، همچنین در صورت عمیق بودن زخم منجر به عفونت استخوان ها و مفاصل نیز می شود.
پس در صورت ایجاد زخم بستر لازم است تا هر چه سریع تر اقدامات درمانی مناسب انجام داده شود.
خلاصه مطلب
همانطور که در این مقاله خواندید زخم بستر در سالمندان یکی از شایع ترین مشکلات در افراد سالمند کم تحرک محسوب می شود، پس لازم است تا در صورت مشاهده هر چه سریع تر اقدامات درمانی مناسب انجام شود برای درمان می توانید به کلینیک دکتر زخم مراجعه کنید.