لوگو دکتر زخم
زخم بستر در بیماران دیابتی

زخم بستر در بیماران دیابتی؛ ریسک فاکتورها + بهبود آن

ایجاد زخم بستر در بیماران دیابتی یکی از مشکلات رایج در این گروه از افراد است که نیازمند رسیدگی سریع می باشد. در ادامه به تعریف زخم بستر در بیماران مبتلا به دیابت خواهیم پرداخت و راهکارهایی را در جهت درمان و همچنین پیشگیری از این این عارضه ارائه خواهیم داد. پس برای کسب اطلاعات درباره زخم بستر دیابتی بیشتر تا انتهای ای نوشتار همراه ما باشید.

زخم بستر در بیماران دیابتی و ریسک فاکتور

زخم بستر دیابتی

درمان زخم بستر در بیماران دیابتی بسیار اهمیت دارد. بیماران بستری و افرادی که محدودیت در حرکت دارند در بخش هایی از بدن به صورت طولانی مدت تحت فشار هستند، در نتیجه مویرگ ها آسیب دیده و سبب نکروز شدن آن منطقه می گردد، این زخم ها در بخش هایی از بدن که برجستگی استخوان ها وجود دارد مانند آرنج و باسن بیشتر رخ می‌دهد.

ریسک فاکتورهای مختلفی در افزایش احتمال بروز زخم های فشاری در بیماران دیابتی نقش دارند. این گروه از افراد به دلیل آسیب های عصبی و همچنین گردش خون ضعیف بیشتر مورد تهدید هستند، سطح بالای قند خون در طولانی مدت می تواند در عملکرد سیستم ایمنی تداخل ایجاد کند و تغذیه و اکسیژن رسانی به بافت ها به درستی انجام نمی شود.

مراحل پیدایش زخم بستر در بیماران دیابتی

شروع زخم بستر در بیماران دیابتی شامل مراحل مختلفی است، در مرحل اول ناحیه آسیب دیده قرمز رنگ است و علایمی مانند درد، سوزش و خارش وجود دارد، در مرحله دوم این نوع زخم میزان آسیب بیشتر خواهد بود و عوارضی مانند تاول نیز مشاهده می گردد.

مرحل سوم زخم بستر در بیماران دیابتی می تواند با تشکیل زخم باز همراه باشد و درد و علایم بیشتر و جدی تری به همراه دارد، و در مرحله چهارم این عارضه، آسیب های جدی تری وارد می گردد به طوری که زخم وسیع همراه با آسیب های عضلات، استخوان ها، تاندون ها و مفاصل می باشد و بروز عفونت می تواند بسیار جدی باشد.

پیدایش زخم بستر در بیماران دیابتی

بهبود زخم بستر دیابتی

با توجه به کندی روند بهبودی زخم ها در افراد مبتلا به دیابت، درمان سریع و به موقع زخم بستر در بیماران دیابتی نقش موثری در دریافت نتایج بهتر خواهد داشت.

در مرحله ابتدایی درمان می بایست فشار از روی زخم برداشته شود، بدین منظور می توان از بالشتک استفاده کرد و همچنین در فواصل زمانی مشخص، موقعیت بیماری تغییر داده شود تا از فشار بیشتر و پیشرفت زخم جلوگیری شود.

تمیز نگه داشتن زخم از نکات بسیار مهم در تسریع روند بهبودی است، همچنین از سرم شستشوی زخم بستر نیز می توان استفاده کرد، استفاده از پانسمان زخم بستر نیز از زخم محافظت می نماید ( امروزه پانسمان های مخصوصی نیز در این زمینه تولید گشته است که می تواند مفید باشد)

بسته به مرحله و نوع زخم بستر در بیماران دیابتی از درمان های دارویی متناسب نیز استفاده می گردد، پمادهای موضعی و آنتی بیوتیک ها از رایج ترین داروهای پرکاربرد در این زمینه هستند، آنتی بیوتیک ها در درمان عفونت ها و پیشگیری از گسترش آن مفید خواهد بود.

در شرایطی که با زخم های مقاوم به درمان مواجه هستیم و بافت نکروز سبب جلوگیری از بهبودی زخم می گردد، حذف بافت مرده زخم که تحت عنوان دبریدمان زخم شناخته می شود می تواند مفید باشد، دبرید زخم می تواند با روش های مختلف مانند آنزیمی، بیولوژیک و یا با استفاده از جراحی انجام گیرد.

گرافت پوست که شامل پیوند پوست سالم می باشد نیز از دیگر راهکارهای مورد استفاده در این زمینه است، داشتن تغذیه مناسب و مصرف مایعات کافی می تواند به روند درمان کمک کند.

بیشتر بخوانید: زخم بستر در کودکان

آیا از ایجاد زخم بستر در بیماران دیابتی می توان جلوگیری کرد؟

با توجه به خطرات جدی زخم بستر در مراحل پیشرفته و مشکلات درمان زخم در این گروه از افراد، بهترین راهکار رعایت نکات مراقبتی به منظور پیشگیری از ابتلا به زخم بستر در بیماران دیابتی می باشد.

✅ از جمله موارد مهم جهت پیشگیری از این عارضه کنترل مرتب قند خون می باشد، علاوه بر آن می بایست پوست به دقت بررسی گردد و هر تغییری در آن را پیگیری کرد، تغییر مداوم موقعیت فرد می تواند از اعمال فشار به نواحی حساس و بروز زخم بستر در بیماران دیابتی جلوگیری کند.

✅ می توان از بالشتک های نرم در محل هایی که بیشتر تحت فشار هستند استفاده نمود، علاوه بر آن تغذیه مناسب و با کالری، پروتئین و ویتامین های متعادل نقش موثری در بهبود سیستم ایمنی خواهد داشت و می تواند در پیشگیری از این عارضه نیز مفید باشد.

✅ حفظ بهداشت پوست و تمیز و خشک نگه داشتن آن نیز ضروری می باشد، استفاده از تشک های طبی نیز می تواند موثر باشد،

✅ هیدراته نگه داشتن بدن و مصرف آب و مایعات کافی نیز توصیه می گردد،

✅ در انتها استفاده از ورزش های مفید در این زمینه و فیزیوتراپی نیز از دیگر راهکارها در پیشگیری از ایجاد زخم بستر در بیماران دیابتی است.

جلوگیری از زخم بستر در بیماران دیابتی

جمع بندی

در این مقاله به بررسی یکی از عوارض شایع دیابت که زخم بستر در بیماران دیابتی است اشاره کردیم، همان طور که ذکر شد این عارضه می تواند در اثر تضعیف گردش خون و تغذیه بافت ها ایجاد گردد که بسته به مراحل پیشرفت آن علایم مختلفی دارد، درمان سریع و به موقع نقش کلیدی در بهبودی آن خواهد داشت. به منظور درمان انواع زخم ها می توانید به کلینیک دکتر زخم بهترین کلینیک درمان زخم مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط