لوگو دکتر زخم
زخم بستر در بیماران سرطانی

زخم بستر در بیماران سرطانی؛ علائم + راه‌های پیشگیری از آن

زخم بستر در بیماران سرطانی ممکن است زمانی که یک بیمار سرطانی در بستر است، بروز پیدا کند. این بیماری علائم و نشانه‌هایی دارد که پس از مشاهده آن باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. لازم به ذکر است که تغذیه می‌تواند در بروز این عارضه نقش موثری داشته باشد. به همین دلیل هر بیمار سرطانی باید راه‌های جلوگیری از ابتلا به آن را بداند و اگر به این عارضه مبتلا شد، آن را درمان کند. اگر می خواهید تا در مورد این موضوع بیشتر بدانید تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید.

علائم زخم بستر در بیماران سرطانی

علائم زخم بستر در بیماران سرطانی

درمان زخم بستر به طور کلی در افراد و به‌خصوص بیماران سرطانی اهمیت زیادی دارد. دقت داشته باشید که زخم بستر در بیماران سرطانی که زمین گیر شده‌اند یا ویلچر نشین هستند از علائم و نشانه هایی برخوردار است که عبارتند از:

✳️ در مواقعی ممکن است زخم‌های باز روی بدن بیمار خوب نشوند یا روند بهبود این زخم‌ها مدت زمان زیادی طول بکشد.

✳️ اگر متوجه شدید که پوست یک بیمار سرطانی ترک خورده است، تاول زده است یا حالت پوسته پوسته پیدا کرده است، احتمال ابتلا به این عارضه وجود دارد.

✳️ زخم بستر در بیماران سرطانی ممکن است با احساس درد و ناراحتی در قسمت‌های استخوانی بدن همراه باشد.

✳️ بیماران مبتلا به این عارضه ممکن است لکه‌های زرد یا لکه‌های خونی را روی لباس خود یا ملافه‌های رختخواب خود مشاهده کنند.

✳️ در بعضی از مواقع ممکن است لکه‌های قرمز روی پوست ایجاد شود که ماندگار بوده و از بین نمی رود.

بیشتر بخوانید: شستشوی زخم بستر

نقش تغذیه در زخم بستر در بیماران سرطانی

باید توجه داشته باشید که تغذیه نادرست می‌تواند عاملی برای زخم بستر بیماران سرطانی باشد. افرادی به این عارضه مبتلا خواهند شد که ویتامین‌ در بدن آن‌ها به اندازه کافی وجود نداشته باشند. اگر بدن قادر به تامین انرژی مورد نیاز برای مقابله با زخم‌ را نداشته باشد، بعد از گذشت مدتی دچار این عارضه خواهید شد.

به همین دلیل افرادی که مدام از روغن، کربوهیدرات، ماهی و زیتون استفاده می‌کنند، می‌توانند بدن خود را مقاوم کنند. دقت داشته باشید که بیماران سرطانی باید همواره فیبر غذایی را در برنامه غذایی روزانه خود جای دهند و به هیچ عنوان مصرف سبزیجات تازه، میوه‌ها، غلات و لبنیات را فراموس نکنند چرا که منبع غنی برای تامین فیبر غذایی مورد نیاز برای بدن است.

همچنین بیمارانی که می‌خواهند به این عارضه بعد از بیماری سرطان مبتلا نشوند، باید حتما پروتئین مورد نیاز بدن را تامین کنند. چرا که یکی از عوامل مهم برای ایجاد زخم بستر در بیماران سرطانی، عدم‌ وجود پروتئین کافی است. به همین منظور با مصرف مرغ، تخم مرغ، پنیر و کره می‌توان مقادیر زیادی از پروتئین را دریافت کرد.

بیشتر بخوانید: زخم بستر در کودکان

زخم بستر بیماران سرطانی

راه‌های پیشگیری از زخم بستر در بیماران سرطانی

زخم بستر در بیماران سرطانی به‌گونه‌ای نیست که درمان نداشته باشد. اما قبل از درمان، بهتر است که شما با راه های پیشگیری آشنا باشید تا از آن در امان باشید. از مهم ترین آن ها عبارتند از:

📌 جا به جا کردن مکرر بیمار

بیماری که به سرطان مبتلا شده است و بر اساس شرایط جسمانی خود مجبور است تا روی ویلچر یا در بستر بماند. لازم است تا مدام جا به جا شود، حتی کسی که در بستر دراز کشیده است هم باید هر یک ساعت یک بار جای خود را عوض کند.

افرادی هم که روی صندلی چرخدار هستند، باید هر دو ساعت یک بار موضع قرارگیری بدن خود را تغییر دهند؛ طبق توصیه پزشکان مالش بدن بیمار و بلند کردن او هم می‌تواند کمک شایانی در روند بهبودی بیمار داشته باشد.

📌 وجود جریان هوا در بستر

یکی از مهم‌ترین عواملی که منجر به بروز این عارضه می شود می شود، عدم وجود جریان هوا در بستر است چرا که اگر هوا در بستر جریان نداشته باشد، رطوبت زیاد و مداوم می‌تواند زمینه را برای ایجاد زخم در بدن فراهم کند. در ضمن، در فصول گرم سال بدن تعریق کرده و این موضوع می‌تواند به رشد باکتری‌ در زخم باز شود.

پس اگز می خواهید تا از ابتلا به زخم بستر در بیماران سرطانی پیشگیری نمایید حتما نکات زیر را رعایت کنید:

  • تعویض مداوم لباس بیمار و ملحفه او
  • جریان دادن هوا در بستر و تهویه کردن هوا در بستر
  • رعایت کردن بهداشت و حمام کردن در روز یا حداکثر دو روز یک بار
  • استفاده از لباس‌های نخی با پارچه نازک و ملحفه‌های نخی

📌 آزاد کردن قسمت‌های تحت فشار از بدن

اگر می‌دانید که بدن شما شرایط مستعدی برای ابتلا به این عارضه دارد، بهتر است فشار را از روی قسمت‌های آسیب پذیر بردارید. زمانی که پای خود را در کنار هم قرار می‌دهید، بهتر است یک بالش را در میان پاهای خود قرار دهید، همچنین استفاده از تشک‌های ژله‌ای و فومی یا بادی می‌تواند در پیشگیری از ابتلا به زخم بستر به شما کمک کند.

📌 پوشیدن لباس‌های مناسب

بیماران سرطانی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری زخم بستر می‌تواند لباس مناسب بپوشند. منظور از لباس مناسب در واقع لباسی بوده که نه گشاد و نه خیلی تنگ باشد. پارچه این لباس هم باید از پنبه تهیه شده باشد تا هوا به خوبی در آن جریان پیدا کند.

بیشتر بخوانید: شستشوی زخم پای دیابتی

خطرات زخم بستر در بیماران سرطانی چیست؟

خطرات زخم بستر در بیماران سرطانی

از جمله مهم ترین خطراتی که زخم بستر در بیماران سرطانی به همراه دارد عبارتند از:

  • قطع شدن جریان خون در بدن
  • خطر مرگ
  • عفونت‌های شدید در بدن
  • درد و خونریزی

کلام آخر

در این مقاله در مورد زخم بستر در بیماران سرطانی صحبت کردیم، همانطور که خواندید بیماران سرطانی که پس از مدتی از نظر جسمانی آسیب می‌بینند و قادر به حرکت نیستند، ممکن است دچار زخم بستر شوند پس باید با علائم و راه‌های پیشگیری از این بیماری آشنایی داشته باشند. از آنجایی که انتخاب یک روش درمانی نامناسب منجر به بروز عارضه یا خطر می شود بهتر است تا با کلینیک دکتر زخم بهترین کلینیک درمان زخم مشورت داشته باشید تا دچار با مشکلی مواجه نشوید.

سوالات متداول زخم بستر در بیماران سرطانی

آیا زخم بستر در بیماران سرطانی قابل درمان است؟

در جواب این سوال باید گفت بله این بیماری قابل درمان است ولی در حالت کلی درمان به نوع زخم و شدت آن بستگی دارد. ذکر این نکته بسیار حائز اهمیت یم باشد که استفاه از ضد عفونی کننده ها، دارو، رعایت مراقبت های لازم از زخم، داشتن تغذیه مناسب در بهبودی هر چه سریع تر زخم می تواند بسیار موثر باشد.

آیا داروی خاصی برای زخم بستر در بیماران سرطانی وجود دارد؟

دارو های مناسب در این بیماران با توجه به شرایطی که دارند شامل استفاده از ضد عفونی کننده ها، دارو های تسکین دهنده، مرطوب کننده ها می شود ولی دقت داشته باشید که انتخاب ان بسته به شرایط هر فردی می تواند کاملا متفاوت باشد چرا که ممکن است منجر به بروز عوارض شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط