لوگو دکتر زخم
زخم بستر در کودکان

زخم بستر در کودکان؛ علت و نشانه ها

زخم بستر در کودکان یک آسیب دردناک به پوست و بافت های زیرین است که در اثر اختلال در جریان خون ایجاد می شود و منجر به کمبود اکسیژن و مواد مغذی می شود. زخم بستر ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود، به ویژه اگر کودک بیمار باشد. در این مقاله به بررسی زخم بستر در کودکان، علت، علائم و اثرات روانی آن می‌پردازیم.

آیا امکان ایجاد زخم بستر در کودکان وجود دارد؟

یکی از تصورات غلط رایج این است که افراد اغلب فکر می‌کنند زخم بستر فقط افراد مسن را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و باعث می‌شود احتمال ابتلای کودکان به آن را نادیده بگیرند. بااین‌حال، عوامل متعددی وجود دارد که می‌تواند باعث ایجاد زخم بستر در کودکان شود، به‌ویژه آن‌هایی که دچار بیماری‌های عصبی یا آسیب‌های نخاعی هستند. خوشبختانه، روش‌های مختلفی برای پیشگیری از زخم بستر در کودکان وجود دارد که امکان التیام زخم‌های ایجاد شده را فراهم می‌کند.

بیشتر بخوانید: درمان زخم بستر

علت زخم بستر در کودکان

علت زخم بستر در کودکان

دلایل زیادی برای اینکه کودکان به زخم بستر مبتلا شوند وجود دارد.  کودکانی که دارای بیماری‌های نورولوژیک یا اسپینا بیفیدا هستند بیشتر در معرض زخم بستر هستند؛ همچنین مصدومان نخاعی و کودکانی که در حرکت‌کردن مشکل دارند نیز احتمال ابتلا به این عارضه را دارند. در زیر تعدادی از علل زخم بستر در کودکان آورده شده است:

  • سایش

زخم بستر می‌تواند در افراد، به‌ویژه کودکانی که برای مدت طولانی در بیمارستان بستری شده‌اند، در نتیجه فشار مداوم یا مالش بر روی نواحی خاصی از پوست ایجاد شود.

  • ناتوانی حرکتی

کودکانی که به دلیل بیماری یا سایر شرایط پزشکی نمی‌توانند آزادانه حرکت کنند ممکن است به زخم بستر مبتلا شوند.

  • بیماری

کودکان مبتلا به بیماری‌هایی مانند دیابت، بیماری قلبی یا سیستم ایمنی ضعیف بیشتر در معرض ابتلا به زخم بستر هستند.

از دیگر دلایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عوض‌نکردن پوشک کودک
  • مرطوب و خیس بودن لباس کودک
  • پوشیدن لباس‌های ضخیم
  • علائم زخم بستر در کودکان

بیشتر بخوانید: پانسمان زخم بستر

نشانه‌ها و علائم زخم بستر در کودکان

زخم بستر در کودکان دارای نشانه‌ها و علائم مختلفی است که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم:

  • التهاب و قرمزی پوست
  • تاول‌زدن پوست کودک
  •  درد و خارش شدید
  • پوست دارای ترک
  • سوزش
  • احساس شدید گرما
نشانه زخم بستر در کودکان

نحوه تشخیص زخم بستر در کودکان

فرآیند تشخیص زخم بستر در کودکان با مشاهده و بررسی دقیق پوست ظریف آنها آغاز می‌شود. این ارزیابی جامع شامل بررسی کامل نقاط فشار و هرگونه تغییر قابل‌توجه در پوست است. زخم بستر معمولاً در نواحی از پوست که تحت‌فشار بی‌وقفه قرار دارند ظاهر می‌شود و اغلب با علائمی مانند قرمزی، تغییر رنگ، آسیب یا خشکی همراه است. در موارد خاصی، زمانی که زخم  بسیار عمیق است، ممکن است از فناوری‌های تصویربرداری پیشرفته استفاده شود. بااین‌حال، برای تشخیص دقیق و درمان زخم بستر در کودکان،  مراجعه به پزشک متخصص ضروری است.

زخم بستر در کودکان در چه نقاطی از بدن ایجاد می‌شود؟

کودکان ممکن است در قسمت‌های مختلف بدن خود مانند سر، گوش‌ها، پشت، شانه‌ها، باسن، پاشنه‌ها و آرنج‌ها دچار زخم بستر شوند. گاهی اوقات، این زخم‌ها ممکن است به دلیل مواردی مانند ماسک یا لوله‌هایی که به دلایل پزشکی به آن‌ها نیاز دارند، ایجاد شوند. درمان این زخم‌ها بسته به محل قرارگرفتن آنها متفاوت خواهد بود.

بیشتر بخوانید: زخم بستر در بیماران دیابتی

نکات مهم برای زخم بستر در کودکان

برای درمان زخم بستر در کودکان نکات مهمی هست که باید در نظر بگیرید و این عوامل را مورد بررسی قرار دهید:

  • برای حفظ بهداشت پوست کودک، از تمیز و خشک نگه‌داشتن آن اطمینان حاصل کنید. اگر پوست آلوده شد، آن را به‌سرعت بشویید و خشک کنید. هنگام خشک‌کردن پوست ملایم باشید و از مالش شدید خودداری کنید. گهگاهی پوست خشک کودک را مرطوب کنید. از کرم یا اسپری مخصوص برای محافظت از پوست در برابر ادرار، مدفوع یا تعریق استفاده کنید.
  • کمک به کودک در حرکت و تغییر مکرر وضعیت بدن برای کاهش فشار روی استخوان‌های او بسیار مهم است. این امر به‌ویژه برای کودکانی که از ویلچر برای جلوگیری از زخم  بستر استفاده می‌کنند بسیار مهم است. اگر کودک مبتلا به زخم فشاری است، باید از اعمال فشار بر روی آن برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت خودداری کند.
  • مهم است که با پزشک کودک خود در مورد تشک‌ها و تجهیزات مورد نیاز برای این عارض صحبت کنید. آنها می‌توانند راهنمایی‌هایی در مورد مزایا و معایب احتمالی استفاده از تشک‌ها ارائه دهند.
  • اطمینان حاصل کنید که کودک در موقعیت مناسب برای خوردن و آشامیدن قرار دارد. به کودک خود در مصرف یک رژیم غذایی مغذی که شامل طیف وسیعی از میوه‌ها، سبزیجات و غذاهای سرشار از پروتئین (مانند گوشت، ماهی، تخم‌مرغ، پنیر و لبنیات) است کمک کنید. کودک را تشویق کنید تا مقدار کافی مایعات به‌خصوص آب بنوشد تا پوستی مرطوب و نرم داشته باشد.

بیشتر بخوانید: زخم بستر در بیماران سرطانی

اثرات روانی زخم بستر در کودکان

اثرات روانی زخم بستر در کودکان

بروز زخم بستر در کودکان می‌تواند عواقب روانی عمیقی داشته باشد. این اثرات روانی که اغلب با اضطراب و پریشانی شدید همراه است، می‌تواند باعث  افزایش سطح اضطراب و افسردگی در کودکان شود. علاوه بر این، بهبود این عارضه اغلب مستلزم دوره‌های طولانی استراحت در رختخواب است که منجر به انزوا و محرومیت از فعالیت‌های منظم روزانه می‌شود که می‌تواند به‌شدت بر روحیه آنها تأثیر بگذارند؛ بنابراین، در مدیریت زخم بستر در کودکان، اولویت‌دادن به سلامت روانی آنها از طریق مراقبت و توجه ضروری است.

بیشتر بخوانید: بهترین کلینیک درمان زخم

نتیجه‌گیری

زخم بستر در کودکان می‌تواند افراد را در هر سنی از جمله نوزادان تحت‌تأثیر قرار دهد. افرادی که به‌ویژه در برابر زخم بستر آسیب‌پذیر هستند شامل افراد مبتلا به آسیب نخاعی، اختلالات عصبی، یا سایر شرایطی است که تحرک آنها را محدود می‌کند. در این مقاله درباره زخم بستر در کودکان و هر چیزی که به آن مربوط است صحبت کردیم. در صورت مشاهده علائم زخم بستر در کودک خود حتماً به پزشک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط