زخم نافذ پا در واقع یکی از شایع ترین مشکلات پوستی به شمار می رود که می تواند آسیب های پوستی و بافتی را ایجاد نماید. دقت داشته باشید که یکی از مهم ترین علت این نوع زخم ها به دلیل فشار زیاد برروی پوست ایجاد می شود البته به عوامل دیگری نظیر دیابت، آترواسکلروز، فشاری خون بالا و … ایجاد می شود. دقت داشته باشید که این نوع زخم ها لازم است تا حتما درمان شوند چرا که عدم درمان منجر به بروز مشکلات جدی تر می شود. ما در این نوشتار می خواهیم تا در مورد علائم، راه های تشخیص، خطرات و بسیار از موارد دیگر صحبت کنیم پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
علائم زخم نافذ پا
مهم ترین علائم نشانه های زخم نافذ پا دارد عبارتند از:
- زخم شدن و التهاب زخم
- داشتن درد و ناراحتی در محل ایجاد زخم
- تغییر رنگ پوست
- مشاهده ترشحاتی از محل زخم
دقت داشته باشید که اگر این نوع زخم ها به موقع درمان نشود یا از درمان آن چشم پوشی شود درد و التهاب نیز به طبع تشدید می شود پس در صورت مشاهده هریک از علائم نام برده به بهترین کلینیک درمان زخم مراجعه کنید تا هر چه سریع تر درمان انجام شود.
زخم های نافذ پا کدامند؟
این زخم ها در اثر وارد شدن فشار ایجاد می شوند که احتمال عفونت در آن حدود 15 درصد است. دقت داشته باشید که این زخم معمولا در افرادی که مبتلا به دیابت، بیماری های قلبی عروقی و … هستند ایجاد شده که بیشتر آن ها در فاصله بین گردن متاتارس تا نوک انگشت اتفاق می افتد.
در مورد علت ایجاد آن باید اشاره کنیم که عمدتا به دلیل کاهش جریان خون و کاهش تقویت پوست اتفاق می افتد. بروز چنین شرایطی آسیب پذیری پوست را بیشتر کرده و منجر به بروز زخم می شود.
نکته: در موارد بسیار شدید زخم نافذ پا ممکن است منجر به آرتریت سپتیک، آبسه و یا استئومیلیت شود.
راه های تشیخص زخم نافذ پا
به منظور تشخیص این نوع زخم روش های مختلفی وجود دارد که از مهم ترین آن ها عبارتند از:
✳️ از طریق مشاهده علائم بالینی همانند تغییر رنگ پوست، ترشحاتی مایع، احساس درد می توان تشخص داده که آیا فرد مبتلا به زخم نافذ پا است یا خیر.
✳️با انجام آزمایشاتی نظیر خون، سونوگرافی و … می توان مشخص کرد که آیا فرد مبتلا به این نوع زخم می باشد یا خیر.
✳️ با بررسی تاریخچه پزشکی فرد و شناخت علائم و نشانه ها زخم نافذ پا به راحتی قابل تشخیص می باشد.
در صورت تشخیص به موقع روند بهبودی با سرعت بیشتری انجام می شود ولی حتما برای تشخیص به یک کلینیک زخم خوب مراجعه نمایید.
مهم ترین راه های جلوگیری از زخم نافذ پا
از جمله های موثر در پیشگیری از رخم نافذ پا عبارتند از:
- دقت داشته باشد که حتما در زمان شستشو و خشک کردن پاهای خود دقت داشته باشید و حتما از مرطوب کننده ها بعد از آن استفاده نمایید رعایت درست تمامی این موارد در آسیب پذیری پاها و ترکیدگی آن نقش بسزایی دارد.
- انجام ورزش و فعالیت های بدنی منظم منجر به بهبود جریان خون و تقویت پوست می شود.
- بیماران مبتلا به دیابت دقت داشته باشند که این بیماری در دسته بیماری های مزمن قرار دارد پس حتما سطح قند خون خود را کنترل و از یک رژیم غذایی مناسب پیروی نمایند.
- از کفش مناسب استفاده نمایید تا از این طریق بتوان از بروز هر گونه آسیبی به پوست جلوگیری کرد.
- مراقبت های لازم را رعایت کنید تا از بروز آسیب های محیطی بتوان پیشگیری کرد.
درمان زخم نافذ پا
روش های درمانی مختلفی برای این نوع زخم وجود دارد که از مهم ترین آن ها عبارتند از:
📌 پانسمان
در اکثر مواقع، زخم ها پس از بخیه شدن نیازمند پانسمان زخم آن هم به مدت 1 الی 2 روز هستند تا از این طریق بتوان محیطی گرم و مرطوب را در زخم ایجاد کرد که ترمیم زخم هر چه سریع تر انجام شود همچنین انجام این کار از آسیب دیدگی پوست نیز جلوگیری کرده و منجر به آرامش روحی بیمار نیز می شود.
👈🏻نکته: ارزان ترین و آسان ترین نوع پانسمان برای زخم های معمولی استفاده از گاز معمولی بر روی لایه ای از آنتی بیوتیک موضعی است. در این موارد آنتی بیوتیک موضعی احتمال عفونت و همچنین اسکار زخم را کاهش می دهد. پانسمان ها باید هر روز تعویض گردند همچنین به یاد داشته باشید که برخی زخم ها مانند زخم های اسکالپ نیازمند پانسمان ندارد.
لازم به ذکر است که آموزش لازم در خصوص عفونت زخم باید به بیمار داده شود تا در صورت مشاهده هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نماید.
📌 تغذیه
رعایت تغذیه مناسب در درمان زخم نافذ پا بسیار موثر است از همین رو مصرف پروتئین و ویتامین ها را حتما در وعده های غذایی خود قرار دهید چرا که در سلامت بافت بدن و همچنین تسریع روند بهبودی بسیار موثر است.
📌 تمیز کردن زخم
تمیز کردن در واقع جزء مهم ترین روش های درمانی برای این نوع زخم به شمار می رود، دقت داشته باشید که بعد از شستشو حتما آن را تمیز و خشک و از پانسمان مناسب برروی زخم استفاده نمایید.
بعد از انجام این کار حتما لازم است تا دست های خود را مجدد شستشو دهید.
📌 استفاده از کرم
استفاده از کرم نیز از دیگر روش های درمان زخم نافذ پار به شمار می رود که طبق دستور پزشک تجویز شده و لازم است آن را حتما به موقع استفاده نمایید.
این کرم ها در واقع شامل مواد ضد عفونی کننده و ضد التهاب هستند که به بازسازی زخم بسیار کمک می کند. دقت داشته باشید که به هیچ عنوان پمادی را بدون تجویز پزشک خود مصرف نکنید.
سوالات متداول
در تمامی افرادی که دچار زخم هستند بدون توجه به وسعت زخم باید نیاز به ایمن سازی کزاز را در نظر گرفت این ایمنی بعد از تزریق 3 دوز حاصل می شود که ماندگاری آن تا 10 سال می باشد.
در زمان تعویض پانسمان دقت داشته باشید تا بافت جدید ایجاد شده به هیچ عنوان آسیب نبیند از همین رو در زمان پانسمان برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی پانسمان را روی زخم قرار ندهید.
در حالت کلی این نوع زخم ها به دلیل وارد شدن فشار آن هم به طور طولانی مدت می باشد البته عواملی دیگری نیز نظیر بیماری دیابت می توان در ایجاد بیماری نقش داشته باشد.
کلام آخر
در انتهای این مقاله باید اشاره کنیم که زخم نافذ پا در واقع یکی از مشکلات پوستی به شمار می رود که از علائم و نشانه های مختلفی اعم از درد، خونریزی، تورم و التهاب و … برخوردار می باشد. در خصوص راه های پیشگیری، تشیخص، درمان به طور مفصل صحبت کردیم در صورت داشتن هر سوال دیگری در بخش انتهایی مقاله آن را مطرح نمایید.