فرایند شستشوی زخم بستر شامل مراحل مهمی است که در صورت رعایت آنها، میتواند به طور مؤثر مشکل را در یک بازه زمانی کوتاه حل کند. انواع مختلفی از زخمها از جمله زخم بستر میتوانند روی پوست ایجاد شوند. اگر این زخمها درمان نشوند، میتوانند در طول زمان بدتر شوند و مشکلات فراوانی را ایجاد کنند. شستشوی زخم بستر از مهمترین مراحلی است که در طول درمان بسیار تاثیرگذار است. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا درباره شستشوی زخم بستر صحبت کنیم.
اهمیت شستشوی زخم بستر
شستشوی زخم بستر برای ازبینبردن بافت مرده و باکتریهای سطحی، پاکسازی ترشحات، حفظ رطوبت در زخم و سرعت بیشتر در درمان زخم بستر ضروری است. شستن زخم برای جلوگیری از آلودگی، عفونت و تشکیل آبسه بسیار مهم است. هدف اصلی این فرایند پاکسازی زخم و ازبینبردن باکتریها است. شستن زخم هر بار که پانسمان بیمار تعویض میشود بسیار مهم است و همچنین اعمال فشار کافی در حین شستشو برای ازبینبردن باکتریهای سطحی که میتوانند باعث عفونت شوند نیز حائز اهمیت است.
بیشتر بخوانید: شستشوی زخم پای دیابتی
شستشوی زخم بستر چگونه انجام میشود؟
برای تمیز کردن زخم بستر، با جمعآوری وسایل محافظ مانند ماسک و دستکش لاتکس شروع کنید. سپس پانسمان را بردارید و زخم را با استفاده از محلول مورد تایید پزشک تمیز کنید. هنگام شستن زخم بستر فشار مناسب را اعمال کنید.
هنگام تمیز کردن زخم، بسیار مهم است که از وارد کردن فشار به منافذ باریک زخم خودداری کنید، زیرا ممکن است محلول کاملاً تخلیه نشود. علاوه بر این، هنگام شستشوی زخمهای فشاری، از تمیز ترین قسمت شروع کنید و به سمت آلودهترین منطقه حرکت کنید. پس از آن، پوست سالم را بااحتیاط خشک کنید و پس از درمانهای موردنیاز مانند برداشتن بافت مرده، مجدداً پانسمان را روی زخم بمالید.
بهطورکلی مراحل شستشوی زخم بستر به شرح زیر است:
۱: برای آمادهکردن تجهیزات شستشوی زخم بستر، با مخلوطکردن الکل، بتادین و آب داغ شروع کنید. سپس، بتادین رقیق شده (بتادین غلیظ نشده) را در محلول قرار دهید و قبل از استفاده آن را بهدرستی قرار دهید.
۲: بعد از آمادهسازی لوازم شستوشوی از یک گاز استریل تمامی ترشحات و خونهای موجود در زخم و بافتهای مرده را کاملاً پاک میکنید.
3: در مرحله بعد از تمیز کردن گاز، آب و صابون و لیف را آماده کرده و زخم را با کف فراوان شستشو دهید. ممکن است خونریزی جزئی وجود داشته باشد که جای نگرانی نیست و بافت زنده شروع به ترمیم خود خواهد کرد.
۴: بتادین را روی زخم بریزید و به گاز شستشو دهید. سپس داروهایی که پزشک داده است روی زخم بمالید و بعد پانسمان کنید.
بیشتر بخوانید: زخم بستر در بیماران دیابتی
چگونه از عوارض احتمالی شستشوی زخم بستر جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از عوارض شستشوی نادرست زخم بستر، اهمیت استفاده از تکنیکهای صحیح و محلولهای مناسب برای شستشوی زخم بستر بسیار بزرگ است. اطمینان از تمیزی دستها و تجهیزات پرستاری، جلوگیری از فشار زیاد بر زخم، و نظارت دقیق بر وضعیت زخم از دیگر مراقبتهای ضروری است. همچنین، تغذیه مناسب و مشاوره با تیم درمانی میتوانند به ترمیم سریعتر زخم و کاهش خطر عوارض کمک کنند. ارتباط مستمر با پزشک یا پرستار برای مشاوره و راهنمایی در طی فرایند مراقبت از زخم بستر نیز بسیار حیاتی است.
بیشتر بخوانید: زخم بستر در بیماران سرطانی
نتیجهگیری
شستشوی زخم بستر اهمیت بسیار زیادی دارد، زیرا به کنترل عفونت، تسهیل فرآیند ترمیم زخم و کاهش درد و سوزش مرتبط با آن کمک میکند. این فرآیند باید با دقت و به روشهای بهداشتی انجام شود. در این مقاله به نحوه شستشوی زخم بستر و مراحل آن اشاره کردیم. توجه داشته باشید تمامی جزئیات را از پزشک سوال کنید تا از بروز هرگونه عوارض احتمالی جلوگیری کنید.
سوالات متداول شستشوی زخم بستر
از یک بانداژ مناسب یا توری برای پوشاندن زخم بستر میتوان استفاده کرد.
بله. شستوی زخم بستر به جلوگیری از بروز زخم بستر کمک میکند که البته باید بادقت و درستی انجام شود که تأثیر منفی نگذارد.
اعمال فشار باید بسیار ملایم و همراه با گاز نرم باشد.
تعداد دفعات برای شستن زخم بستر و تغییرات لازم برای تغییر بانداژ و همچنین پانسمان باید توسط پزشک تعیین شود؛ در نتیجه بدون مشورت با پزشک کاری انجام ندهید.
بله فقط در هنگام شستشوی زخم بستر به این نکته توجه داشته باشید که باید از فشار زیاد اجتناب کنید و محل زخم را بعد از شستشو خشک کنید.
برای جلوگیری از بروز عفونت، ترمیم سریعتر زخم و تمییز نگهداشتن زخم، شستن آن بسیار حائز اهمیت است.
فشار زیاد، پوشش نامناسب بعد از شستشو و عدم توجه به تمییزی میتوانند بافت زخم را تحتتأثیر قرار دهند.