زخمی که فرایند بهبود و ترمیم موفقیت آمیزی نداشته باشد می تواند تبدیل به زخم مزمن شود. زخمی که طی 30 روز بهبود نیابد و هیچ گونه ترمیم چشم گیری نداشته باشد می تواند در گروه زخم های مزمن قرار بگیرد. اگر در مورد این نوع زخم اطلاعات کاملی ندارید تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید.
عوامل ایجاد زخم مزمن
عواملی که به ایجاد زخم مزمن منجر می شوند به شرح زیر می باشد:
- فشار و آسیب به زخم
- زخم در لایه های عمیق پوست
- وجود مقدار زیادی باکتری در اطراف زخم
- سلول های تخریب شده در پوست
- کیفیت نامطلوب سلول های باقی مانده پوستی
- درمان نامناسب
علائم زخم های مزمن
علائم و نشانه های زخم های مزمن متفاوت هستند. برای تشخیص زخم مزمن باید حاشیه زخم و میزان پیشروی زخم بررسی گردد. یکی از علامت های واضح زخم های مزمن التهاب و ورم خود زخم و نواحی اطراف آن است. این تورم در اغلب موارد تاثیر مثبتی ندارد و تنها منجر به تعویق انداختن بهبود زخم می شود.
انواع مختلف زخم مزمن
زخم های مزمن انواع مختلفی دارند و هر کدام علل خاصی دارند. در زیر به انواع زخم های مزمن اشاره می کنیم :
- زخم های وریدی
- زخم های دیابتی
- زخم های فشاری (زخم بستر)
زخم های وریدی در اغلب موارد در بیماران مسن و در ناحیه پاها دیده می شود. این نوع از زخم ها معمولاً به دلیل عملکرد ناکارآمد دریچه های خونی به وجود می آیند. عملکرد نادرست این دریچه های خونی به دلیل وجود مشکلاتی در جریان خون می باشد.
زخم های دیابتی در اغلب موارد به صورت یک خراش کوچک یا کوفتگی بروز می کنند. بیمار در ابتدا به دلیل آسیبی که به اعصاب رسیده است و محدودیت حسی-عصبی ناحیه، متوجه این زخم ها نمی شود. سیستم ایمنی مختل شده بدن و مویرگ های آسیب دیده می توانند باعث ایجاد زخم های خوش خیمی شوند و در نهایت این زخم ها شدیداً عفونی می شوند.
زخم های فشاری (زخم بستر) در بیمارانی که محدودیت حرکتی دارند و در تخت خواب هستند، بروز می کند. فشار دائمی به بافت های بدن می تواند به مویرگ ها آسیب برساند و در نتیجه بر جریان خون تاثیر منفی بگذارد.
قسمت هایی از بدن که تحت فشار بیشتری هستند، بیشتر در معرض زخم شدن هستند. از جمله این نواحی می توان به تیغه های شانه، ناحیه پشت و پاشنه پا اشاره نمود.
در صورتی که علت اصلی زخم مزمن و عوامل محیطی موثر بر مزمن شدن زخم تشخیص داده شود، می توان بهترین گزینه درمانی را انتخاب نمود و درمان موفقی را در پیش گرفت.
درمان زخم مزمن چگونه می باشد؟
توجه داشته باشید که افراد مبتلا به دیابت لازم است تا حتما از یک رژیم غذایی مناسب برای بازگردانی سلامت خود پیروی کنند چرا که از این طریق می توان به بهبود زخم ها کمک کرد.
همچنین باشد اشاره کنیم که درمان زخم مزمن کاملا متفاوت است به عنوان مثال زخم های وریدی همراه با خونرسانی می باشد، علاوه بر آن در زخم های فشاری روش های خاصی به منظور درمان لازم است.
سوالات متداول زخم مزمن
رعایت موارد زیر می تواند در بهبود زخم ها بسیار کمک کننده باشد که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
حتما لازم است تا حتما پانسمان استفاده شده روی زخم تمیز باشد.
به هیچ عنوان به زخم نباید هیچ نوع آسیب یا ضربه ای وارد شود.
لازم است که حتما دائما دست های خود را بشویید.
از قرار گیری در محیط های آلوده به شدت اجتناب نمایید.
حتما زخم خود ر خشک نمایید.
توجه داشته باشید که عوامل متعددی در این موضوع دخیل می باشند به عنوان مثال خانم های باردار، افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، افرادی که سن بالا، افرادی که دچار مشکلات عروقی هستند در مقایسه با دیگر افراد بیشتر در معرض ابتلا به زخم های مزمن قرار می گریند.
کلام آخر
ما در این مقاله از سایت کلینیک دکتر زخم در مورد زخم مزمن و بسیاری از موارد مرتبط با این موضوع صحبت کردیم در صورتی که شما نیز مبتلا به این بیماری هستید لازم است تا هز چه سریع تر به منظور درمان به پزشک مراجعه کنید. جهت تعیین وقت می توانید با شماره های 0212321 ، 09395248024 تماس حاصل نمایید.