ما در این نوشتار قصد داریم تا در مورد قطع پای دیابتی و بسیاری از موارد دیگر صحبت کنیم پس تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید. قطع عضو در افراد مبتلا به دیابت در واقع یکی از تلخ ترین قسمت های مربوط به این بیماری محسوب می شود، که در صورت عدم درمان به موقع و رعایت مراقبت ها باعث بروز چنین اتفاقی می شود.
عوامل موثر در قطع پای دیابتی
از جمله عوامل تاثیر گذار که می تواند احتمال قطع پای دیابتی را افزایش دهد عبارتند از:
- سن
- وزن
- نوع روش درمانی برای بیماری دیابت
- داشتن بیماری های زمینه ای
- فشار و چربی خون بالا
- جنسی
- طول مدت زمان ابتلا به بیماری دیابت
چه علائمی احتمال قطع پای دیابتی را افزایش می دهد؟
توجه داشته باشید که در بعضی از مواقع قطع عضو در بیماران دیابتی در واقع باعث حفظ جان بیمار می شود پس حتما باید علائم آن را جدی بگیرید و به منظور بررسی های بیشتر حتما به بهترین کلینیک درمان زخم مراجعه نمایید تا از این طریق بتوان هر چه سریع تر مشکل را درمان و از قطع آن جلوگیری کرد.
از جمله مهم ترین علائمی که بیماران دیابتی باید جدی گرفته شود عبارتند از:
- تاول پای دیابتی
- ایجاد زخم و حتی خونریزی از آن
- تغییر رنگ پوست
- داتشن احساس گرما در یک منطقه خاص
- بد بود بودن پاها
- عدم بهبودی زخم ها آن هم بعد از گذشت 1 الی 2 هفته
- داشتن برجستگی های تیره یا گوشتی در کف پاها
- متورم شدن پاها
- ایجاد زخم های عمیق در پا
دقت داشته باشید که در صورت مشاهده هریک از علائم نام برده هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید تا بتوان از بروز مشکلات حادتر جلوگیری کرد.
آیا راهی برای جلوگیری از قطع پای دیابتی وجود دارد؟
با رعایت یکسری نکات مراقبتی در طول روز می توان از قطع شدن پای دیابتی جلوگیری کرد که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
✳️ بررسی پاها
دقت داشته باشید که هر روز انگشتان پای خود را بررسی کنید تا در صورت مشاهده هر گونه زخم، قرمزی یا هر گونه علائم غیر عادی بتوانید از پیشرفت آن جلوگیری کنید.
✳️ شستشوی پاها
شستشوی پاها آن هم هر روز با آب ولرم و صابون از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است ولی دقت داشته باشید که به هیچ عنوان برای این کار از آب داغ استفاده نکنید پس بهترین و مناسب ترین راه حل سنجش آب قبل از استفاده است.
✳️ خشک کردن پاها
بعد از اینکه پاهای خود را به خوبی شستشو دادید حتما آن را خشک کنید چرا که عفونت در محیط خیس خیلی سریع تر رشد می کند.
✳️ نرم کردن پوست
زمانی پوست شما خشک و خشن است بهتر است تا از روغن ها ونرم کننده های مرطوب استفاده کنید.
✳️ کفش مناسب
انتخاب کفش مناسب در افراد دیابتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است دقت داشته باشید که این کفش باید به گونه ای باشد که به هیچ عنوان پاها تحت فشار قرار نگیرند تا آسیب جدی به آن وارد نشود.
✳️ عدم مصرف سیگار
مصرف سیگار منجر به ایجاد اختلالاتی در گردش خون شده و از همه مهم تر اکسیژن رسانی به بافت دچار مشکل می کند پس به منظور پیشگیری از بروز چنین مشکلی سیگار خود را ترک کنید.
سوالات متداول
دقت داشته باشید که زخم پای دیابتی لازم است تا حتما هر یک هفته یا چهار هفته یکبار بررسی شود تا از این طریق بتواند بررسی کرد آیا زخم پای دیابتی منجر به تخریب بافت یا ایجاد عفونت شده است یا خیر.
چرا که بروز چنین مشکلی در واقع می تواند منجر به خطر افتادن جاد فرد شود و پزشک هم برای حفظ جان بیمار قطع پای دیابتی را انجام می دهد.
بیماری دیابت در واقع با داشتن دو مشکل دیگر اعم بیماری عروقی محیطی و نورپاتی دیابتی می تواند باعث افزایش احتمال قطع عضو شود.
زمانی که بیمار درد یا بی حسی را در پای خود داشته باشد، زخم در بدن او بهبود نیافته است، پوست کف پای او براق و خشک است، هنگامی ناخن ها زخم شده باشد، عفونتی که هنوز درمان نشده باشد.
البته توجه داشته باشید که تمامی موارد نام برده لازم است تا از سوی پزشک به درستی بررسی شود.
بله – ولی با رعایت یک سری از نکات مراقبتی مثل تغییر سبک زندگی، انتخاب روش درمانی مناسب و … می تواند آن را به تاخیر انداخت.
کلام آخر
همانطور که می دانید دیابت یکی از بیماری های متداول است که برای کنترل آن و جلوگیری از قطع عضو بهتر است تا حتما مراقبت های لازم را رعایت نمایید از همه مهم تر مراجعه به موقع به پزشک در صورت مشاهده علائم می تواند در پیشگیری نقش بسزایی داشته باشد.